KONSERTER
BILJETTER
MEDLEM
TILLGÄNGLIGHET
HISTORIK
OM VKF

MUSIKFRÅGAN 2019

 

Här presenteras Växjö konsertförenings tävling MUSIKFRÅGAN 2019. Klicka på musikexemplen för att spela upp dem. Facit finns via länk längst ner på sidan. Frågorna är framtagna av Lars Hallgren och Jonas Stenlund. Lycka till!

 

 

Fråga 1   VATTEN

 

Sex musikexempel spelas. De har anknytning till vatten i någon bemärkelse. Vem är tonsättaren och vad heter kompositören?

 

Musikexempel A

Musikexempel B

Musikexempel C

Musikexempel D

Musikexempel E

Musikexempel F

 

 

Fråga 2   STÄDER

 

Sex musikexempel som kan förknippas med europeiska städer spelas. Vem är tonsättaren och vad heter staden?

 

Musikexempel A

Musikexempel B

Musikexempel C

Musikexempel D

Musikexempel E

Musikexempel F

 

 

Fråga 3   JAZZBANDSLEDARE

 

Fem musikexempel spelas. Ange vem som är jazzbandets ledare och vad ledaren själv spelar för instrument. Samma instrument kan förekomma flera gånger.

 

Musikexempel A

Musikexempel B

Musikexempel C

Musikexempel D

Musikexempel E

 

 

Fråga 4   OPERABOVAR

 

Här kommer någa otrevliga personer ur musikdramatiken. Vad heter rollpersonen, vad heter verket och vem är tonsättaren?

 

Musikexempel A

Musikexempel B

Musikexempel C

Musikexempel D

 

 

Fråga 5    KOMBINERA!

 

Åtta musikexempel spelas. Ange tonsättare.

Tonsättarna är givna, här i bokstavsordning: Beethoven, Bruckner, Mozart, Nielsen, Rota, Sibelius, Wagner, Williams.

 

Musikexempel A

Musikexempel B

Musikexempel C

Musikexempel D

Musikexempel E

Musikexempel F

Musikexempel G

Musikexempel H

 

 

FACIT finns via denna länk >>

 

FREDAGEN DEN 11 FEBRUARI KL 19.00


Violinissimo


Benjamin Schmid, violin och konstnärlig ledning

Linus Roth, violin

Dorota Siuda, violin

Musica Vitae


NYGATAN 6


Johann Sebastian Bachs sällan spelade konsert för tre violiner med Benjamin Schmid, Linus Roth och orkesterns egen konsertmästare Dorota Siuda som solister. Tyske Linus Roth är också solist i Mieczyslaw Weinbergs allt mer uppskattade violinkonsert och dessutom spelar orkestern Weinbergs kammarsymfoni och Dmitrij Sjostakovitjs Preludium och Scherzo.

LÖRDAGEN DEN 12 FEBRUARI KL 16.00


Giovannikvartetten


Sofia Nelson, blockflöjt

Karin Samuelsson, barockfiol

Anna Thorstensson, barockcello och sång

Marcus Mohlin, cembalo

Daniel Carlsson, sång


NYGATAN 6


Giovannikvartettens samtliga musiker har alla studerat vid Musikhögskolan i Malmö. Kvartetten, som bildades 2004, har specialiserat sig på barockmusik på stiltrogna instrument. På repertoaren står många av barocktonsättarna – kända som Bach, Telemann Purcell och Händel, men också musik av tonsättare som vi mer sällan hör på våra konserter, t.ex. Strozzi och Caccini.


Givannikvartetten består av Sofia Nelson, blockflöjt, Karin Samuelsson, barockfiol, Anna Thorstensson, barockcello och sång samt Marcus Mohlin, cembalo. På vår konsert i Växjö samarbetar Giovannikvartetten med countertenoren Daniel Carlsson. Han utbildades bl.a. på Det Kongelige Danske musikkonservatorium med examen 2009. Sedan har följt studier för flera av de namnkunnigaste countertenorerna t.ex. Paul Esswod. Engagemangen har varit många med samarbeten med t.ex. Eric Ericsons Kammarkör och den danska barockensemblen CoCo.


Här får vi uppleva ett program i möte med barockens kvinnor.

SÖNDAGEN DEN 13 FEBRUARI KL 16.00


Stockholm Brass Quintet


Laura John Axelsson, trumpet

Filip Draglund, trumpet

Johan Ahlin, valthorn

Mats Agnelid, trombon

Karl-Johan Elf, tuba


NYGATAN 6


Förband från Kulturskolan spelar kl 15.45


Nostalgi, romantik, komik, galenskap och en hel del dramatik. Stockholm Brass Quintet bjuder på mästerverk för brasskvintett. Kvintetten består av fem av Sveriges främsta brassmusiker och ensemblen har sedan starten 2010 hyllats för sin upptäckar-lusta och sitt nyskapande. Bortglömda verk som samlat damm har plockats fram och fått nytt liv genom ensemblens kritiker-rosade inspelningar och nya verk för brasskvintett har skapats i nära samarbete med några av vår tids mest intressanta och framstående kompositörer.


Konserten inleds med Andrea Tarrodis succéverk Drache-Frau. Ni får höra musik av den högaktuella österrikiskan Olga Neuwirth och svenska Britta Byström. Det blir världspremiär av tonsättaren och dirigenten David Björkmans Taran,no suite – An exhibi,onist at the pictures, där utvalda karaktärer ur Quentin Tarantinos filmer porträtteras i toner. Programmet fortsätter med amerikansk musik. Legendaren Leonard Bernsteins underhåll-ande Dance Suite följs utav Sven-David Sandströms vackra Piece for horn från 2018, som kom att bli ett av hans sista verk. Konserten avslutas med verket Music for brass – sacred and profane, av doldisen George Walker. Ett mycket personligt och välklingande verk som SBQ är stolta över att få presentera för den svenska publiken.

LÖRDAGEN DEN 19 FEBRUARI KL 16.00


Stenhammar Quartet


Peter Olofsson, violin

Per Öman, violin

Tony Bauer, viola

Mats Olofsson, cello


NYGATAN 6


Stenhammar Quartet bildades i Stockholm 2002. Kvartetten är idag en av Skandinaviens främsta och har lovordats inter-nationellt för sitt varma och tekniskt raffinerade spel. Utöver turnerande i Norden och övriga Europa har kvartetten också framträtt i bl.a. Japan, Algeriet, Sydkorea och Indien.


Stenhammar Quartet finns representerade på ett 10-tal skiv- inspelningar på bolag såsom BIS, Da Capo, CPO och Alba och inspelningarna av Stenhammars samtliga kvartetter har prisats av pressen världen över. Senaste releasen med Ravel/Debussy nominerades för en Grammis 2019. Nyskriven musik har stor betydelse för kvartetten och beställningar sker regelbundet i samarbete med både svenska och internationella tonsättare. Sedan 2017 är kvartetten ”Artist in residence” vid Örebro universitet.


På programmet vid denna konsert står bland annat Dmitrij Sjostakovitj Stråkkvartett nr 9 i Ess-dur och Ludwig van Beethovens Stråkkvartett i e-moll op. 59.

FREDAGEN DEN 4 MARS KL 19.00


Från barock till nutid


Robin Michael, cello och musikalisk ledning

Musica Vitae


NYGATAN 6


Robin Michael framträder regelbundet med några av världens främsta orkestrar och han är särskilt intresserad av tidig och nutida musik. I denna konsert leder han orkestern i barockmusik av bl.a. Matthew Locke och Jean-Philippe Rameau och vi får också höra nutida musik av Pierre Boulez. Dessutom är Robin Michael solist i Joe Cutlers cellokonsert, komponerad 2005.

SÖNDAGEN DEN 27 MARS KL 16.00


Broman & Crawford-Phillips


Malin Broman, violin och viola

Simon Crawford-Phillips, piano


NYGATAN 6


Som konstnärlig ledare för Musica Vitae åren 2015 till 2020 är Malin Broman välkänd för Växjöpubliken. Som solist har hon framträtt med flera orkestrar både i Sverige och internationellt. Malin har de senaste åren uruppfört violinkonserter av bl.a. Helen Grime, Andrea Tarrodi, Rolf Martinsson, Malin Bång och Daniel Nelson. Hon mottog H.M. Konungens medalj av 8:e storleken för betydande insatser inom svenskt musikliv 2019. Som kammarmusiker förknippas hon med ensembler som Kungsbacka Piano Trio, Stockholm Syndrome Ensemble och Nash Ensemble i London, i vilka hon samarbetar tätt med Simon Crawford-Phillips.


Simon är en flitigt anlitad pianist som har framträtt med orkestrar som BBC Scottish Symphony Orchestra och Sveriges Radios Symfoniorkester. Simon figurerar därtill på ett flertal aktuella album där verk av tonsättare som Sofija Gubajdulina, Fanny Mendels- sohn, Alban Berg och Sergej Rachmaninov framförs. Tack vare hans stora passion för samtida musik har han samarbetat med och uruppfört verk av bl.a. Thomas Adès, Britta Byström och Steve Reich.


I denna konsert kommer Malin och Simon att framföra ett uruppförande av Djuro Zivkovic, skrivet för viola och piano. Vi får även höra musik av Rebecca Clarke, Clara Schumann och Johannes Brahms.

FREDAGEN DEN 18 MARS KL 19.00


Torleif Thedéen spelar ryskt


Torleif Thedéen, cello och musikalisk ledning

Musica Vitae


NYGATAN 6


En av Sveriges största stjärnor på den internationella musikscenen återvänder till Musica Vitae för att spela musik av Pjotr Tjajkovskij och Dmitrij Sjostakovitj. Dessutom leder han orkestern i musik av Béla Bartók. Med sig har Thedéen Mstislav Rostropovitjs berömda Guadagnini-cello från 1783 som han numera disponerar.